Verdt å vite om barneføtter

VERDT Å VITE OM BARNEFØTTER

Foreldretema:
98% av alle mennesker kommer til verden med sunne føtter, men bare 40% har fremdeles sunne føtter, når de er voksne.

Hovedgrunn: Barneføtter befinner seg for det meste i for små sko.

Følger: Gelenksmerter, forkortede muskler, forstyrrelser i blodgjennom-strømningen samt problematisk bevegelsesapparat.

Barneføtter er myke som gummi
Derfor tilpasser de seg også lett for små sko! Dessuten er barns nervesystem ennå ikke så differensiert utviklet at de føler ubehag ved for små sko.
Undersøkelser bekrefter hver gang at nesten ingen barn bruker (har) passende sko. Av og til er skoen sågar opp til 3 nummer for små! Og det er tross alt nesten 2 cm.

Sunne føtter trenger sko som passer!
Upassende sko er den hovedsakligste grunnen til senere forskader! En passende sko burde være minst 12mm større enn foten!

Upassende sko kan forårsake sykdom
Hvis barneføtter kun av og til er i for små sko, behøver man ikke å frykte noen graverende virkning (i verste fall rød hud, vannblemmer eller vondt i føttene). Det blir først ille, når skoene alltid er for små (ut over flere utviklingsfaser) og den nødvendige utligningen mangler (gå mye barbent). Med andre ord: Størrelsen på skoene må kontrolleres regelmessig!

Barneføtter vokser i et voldsomt tempo!
Når barnet tar sine første skritt, er de små føttene bare ca. 11cm lange. Fem år senere er størrelsen allerede ca. 20cm! I løpet av kort tid ”vandrer” føttene faktisk 14 skostørrelser! Anbefaling: Mål barnet’s sko hver 2. – absolutt maks hver 4. måned, for å være sikker på at skoene fremdeles passer.

Pene føtter
Hvor negativt den sunne utviklingen av små føtter kan bli påvirket, vil dette eksempelet vise: I Kina var ”liljeføtter” lenge et skjønnhetsideal.
Føttene til små piker ble gjennom mange år bandasjert stramt: Foten ble forkrøplet til en ”knyttneve”, og tåspissene lå under foten i retning helen. Som voksne, kunne kvinnene bare ”trippe” i flokk, men det vanlige skjønnhetsidealet ble opprettholdt.

Naturlige føtter
Hos naturfolk eksisterer så godt som ingen fotskader. Intet under, for de bruker jo heller ikke sko. Naturligvis er faren for skader og infeksjoner på den ubeskyttede foten noe større. Føtter, som vokser opp slik, er derfor mye kraftigere og mer motstandsdyktig.

Informasjon er lånt fra barnefotter.com side.